Italia

Ce trebuie neapărat să vezi la Roma

Bebelușa noastră a fost foarte cooperantă cu noi în vacanța petrecută la Roma, așa că am reușit să bifăm toate obiectivele pe care ni le-am notat în agendă.

Ca de fiecare dată când ajungem într-un oraș nou, ne ducem glonț la cele mai cunoscute atracții turistice – doar n-am bătut atâta drum ca să nu facem și noi o poză la Colosseum sau la faimoasa Fontana di Trevi, de exemplu. Însă, ne rezervăm o zi-două pentru a hoinări pur și simplu pe străzi, ca să luăm pulsul orașului.

Așa n-am pierdut ocazia să dăm nas în nas cu mirosul pizzelor abia scoase din cuptor, zdrăngănitul tramvaielor pe șine, gesturile și înflăcărarea cu care italienii vorbesc. Ca să nu mai zic că în felul ăsta am ajuns la niște obiective care pot fi vizitate gratuit.

Italienii, cu al lor dolce far niente, sunt recunoscuți pentru atmosfera animată pe care o creează în piețele în care tronează fântâni ce-ți fură privirea, înconjurate de restaurante și terase.

Piazza Navona este, în opinia noastră, cea mai elegantă dintre toate piețele din Roma, un loc de întâlnire cosmopolit cu numeroase cafenele în aer liber și târguri de sezon, unde se află faimoasa fântână Patru Râuri a lui Bernini, proiectată în 1651.

În topul favoritelor noastre se află și Piazza del Campidoglio, proiectată de Michelangelo. Aceasta se găsește pe vârful dealului Capitoline, cel mai important dintre cele șapte dealuri ale Romei.

La loc de cinste sunt și Piazza Barberini, situată la capătul străzii Via Venetto, și Piazza del Popolo. Situată pe Via Flaminia, aceasta a fost principala intrare în oraș în timpul Imperiului Roman.

Fiind și cu fetița noastră, nu aveam cum să ratăm grădinile Galeriei Borghese. Galeria se află într-un conac frumos și elegant și cuprinde o colecție de artă impresionantă, în principal din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea.

Expozițiile se găsesc la subsolul și la ultimul etaj al vilei. La primul etaj sunt lucrări ale unor artiști renumiți, precum Tiziano, Raphael, Caravaggio, Rubens și Botticelli.

Parterul este dedicat antichităților clasice din secolele I-III. Această parte a muzeului este cea mai surprinzătoare, cu mozaicuri fascinante și sculpturi impresionante, precum și fresce conservate impecabil care decorează pereții și plafoanele conacului. Vizita la muzeu costă, dar plimbarea prin grădinile Galeriei este gratuită. Și atunci, cum să nu lăsăm noi deoparte zgomotul orașului și să profităm de oaza asta de verdeață?

Cred că e de prisos să mai zic că dacă te afli în Italia, o țară preponderent catolică, este imposibil să nu-ți fi ieșit în cale o biserică. Și parcă e și păcat să nu intri măcar într-una.

E drept că noi am trecut pe lângă multe biserici, dar am intrat doar în Basilica di Santa Maria in Trastevere, comandată de papa Callistus I. Aceasta a fost fondată în secolul al III-lea, când creștinismul nu era acceptat la scară largă. Deși biserica a fost reconstruită în mai multe rânduri, ea își păstrează arhitectura timpurie medievală.

Exteriorul bisericii atrage grație mozaicurilor de aur de pe fațadă. În ciuda elementelor decorative care înfrumusețează interiorul bisericii, ochii ni s-au „blocat” pe  mozaicul de aur situat în absidă.

Și dacă tot am pomenit de Trastevere, noi am ajuns în acest cartier boem cu totul întâmplător. Am traversat râul Tibru și am rătăcit pe aleile înguste, ticsite cu scutere, ne-am plimbat prin piețe aglomerate cu turiști, am intrat în tot felul de magazine cu produse artizanale și am pozat clădiri de două-trei etaje, lipite unele de altele, cu obloanele trase.

Ei bine, putem spune că acest cartier reunește toate elementele care definesc, în opinia noastră, Roma autentică. Așa frumoasă cum este ea.

Standard

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *