Ne place să ne plănuim vacanțele în detaliu, așa că pierdem ore și uneori zile căutând cazare bună, mâncare bună și locuri interesante de văzut la destinație. Dar de data asta o să vă povestesc cum am ajuns în orășelul elvețian Nyon fără să fi vrut asta neapărat.
Jobul pe care-l am în presa auto din România m-a ajutat să cunosc foarte multe locuri noi – atât în țară, cât și în străinătate. Dar ideea de bază este că de fiecare dată s-a ocupat altcineva de organizare.
Anul ăsta, la începutul lui martie, a fost vremea să merg din nou la Salonul Auto de la Geneva. Așa că altcineva s-a gândit că ar fi o idee bună să mă cazeze la vreo 20 de kilometri de centrul Genevei, în Nyon.
Și uite-așa am lămurit misterul.
Unde am stat în Nyon
Ajuns la aeroportul din Geneva, am luat primul tren către orășelul în care urma să-mi petrec următoarele trei nopți. După vreo 30 de minute de călătorie am ajuns la Hostellerie du XVI Siècle, un hotel cochet situat în centrul vechi al Nyonului.
Camera a fost mare și curată, cu un televizor uriaș cocoțat pe unul dintre pereți, și cu două băi – una cu vas WC și chiuvetă și cealaltă cu duș și chiuvetă.
Micul dejun a fost acceptabil, cu același meniu în fiecare dimineață: un pic de mezel, un pic de brânză, dulcețuri, unt, cafea, cereale, iaurt și croissante.
În orice caz, nu am zăbovit prea mult în hotel și am luat-o la pas prin oraș. Dar nu a durat prea mult până am ajuns la marginea lui pentru că Nyon e destul de mic ca suprafață și populație, având puțin peste 20.000 de locuitori. Iar într-un oraș așa de mic nu te poți aștepta să rămâi cu aparatul foto pornit o veșnicie.
Ce e de văzut în Nyon
Principalele atracții pot fi numărate pe degetele de la o singură mână: Castelul Nyon, Muzeul Lacului Geneva, Muzeul Roman, Coloanele Romane și Biserica Notre-Dame (nu cea din Paris, evident). Un alt punct de interes e sediul UEFA, pentru microbiști.
O plimbare prin Nyon nu durează mult dacă te grăbești, dar mi-am dat seama destul de repede că poate să dureze și o zi întreagă fiindcă e atât de liniște încât nu-mi mai venea să mă întorc în nebunia Bucureștiului.
Pornești de la gară și o iei prin centrul vechi către castel, unde dai de o panoramă superbă care îți servește orașul, Lacul Geneva și Alpii Chablais într-o singură fotografie. Apoi cobori pe aleea strâmtă care te duce până pe marginea Lacului Geneva. Aici găsești bărci și yachturi parcate atent în micul port. De aici, continui cu o plimbare scurtă pe faleză, iar apoi urci înapoi spre oraș pe străduțele abrupte și înguste.
Cam așa m-au dus pașii în fiecare zi pe care am petrecut-o în Nyon, cu mici devieri de la traseu.
Unde mănânci bine în Nyon
Cât despre mâncare și băutură, din nou selecția e săracă, dar am găsit repede două locuri numai bune. Primul se numește Falaque și e un take-away cu mâncare asiatică excelentă (din Bangladesh, mai exact). Al doilea loc – Les Brasseurs – e de fapt o berărie artizanală unde se servește și mâncare de bar. Dar berea… berea e sublimă și cât se poate de proaspătă.
Dacă ajungi vreodată la una dintre berăriile care poartă numele ăsta, îți recomand cu căldură La blanche de froment et orge maltee. Este o bere albă cu gust ușor de citrice. Mai sunt și alte feluri de bere, dar mie ăsta mi-a picat cu tronc după prima înghițitură.
Cum ajungi în Nyon
Cel mai simplu e să zbori de la București la Geneva, iar de acolo să iei unul dintre trenurile care pleacă din aproximativ 20 în 20 de minute spre Nyon. Un bilet de tren costă de la 5,4 franci elvețieni în sus, în funcție de tipul biletului și clasă.
Poți ajunge și cu mașina, pe autostrada A1 în direcția St. Margarethen – Geneva dacă pornești din România.
Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.