Utile

Ce aplicații de smartphone folosim în concediu

Orice destinație de vacanță am alege, folosim întotdeauna câteva aplicații de care nu ne putem despărți. Fie că este vorba despre găsirea unor obiective interesante sau despre navigarea pe străzile unei metropole, telefonul din buzunar e un ajutor de nădejde în fiecare zi de concediu.

Ai în continuare lista noastră, pe care o s-o actualizăm atunci când găsim și alte aplicații folositoare.

TripAdvisor (iOS, Android)

Probabil cel mai cunoscut site de călătorii din lume, TripAdvisor are și aplicații de mobil demne de luat în seamă.

Aici căutăm prima dată pentru obiectivele pe care vrem să le vizităm, fiindcă există mii și mii de utilizatori care fac poze și scriu despre experiențele lor.

Tot aici ne uităm după locuri bune pentru mâncare, deși sistemul de notare cu doar cinci stele nu e întotdeauna foarte folositor. În schimb, citim comentariile ca să știm la ce să ne așteptăm.

În aplicație, dar și pe site, poți să creezi liste cu locuri preferate pentru destinațiile pe care le-ai vizitat deja sau urmează să le vizitezi, ceea ce e oarecum folositor.

Mai folositor era, după capul meu, butonul care salva locurile în care ai fost în liste generate automat pentru fiecare destinație. Nu trebuia să scrii o recenzie și era la îndemână dacă voiai să-ți amintești mai târziu pe unde ai călătorit.

De vreun an-doi, nu mai există funcția asta, așa că trebuie să te mulțumești cu listele pe care le faci manual, dar și așa nu ai cum să bifezi locurile pe care le-ai văzut – toate sunt la grămadă.

Google Trips (iOS, Android)

Aplicația asta de la Google e relativ nouă și se vede că nu a fost lansată de foarte multă vreme, fiindcă îi lipsesc unele funcții pe care noi le considerăm importante.

Unul dintre lipsuri este un site-oglindă. Sigur, ai toată puterea Google la îndemână, cu Maps și Flights integrate, dar uneori e mai simplu să planifici ceva pe laptop sau PC și apoi să te folosești de telefon doar ca să te ghideze.

E interesant sistemul de planificare automată a itinerarelor, în care setezi cam ce ai vrea să vezi și cât timp ai la dispoziție, iar aplicația o să-ți facă automat un traseu. Iar aici ar intra în joc foarte bine un site dedicat, fiindcă e imposibil să faci un itinerar manual, fără intervenția aplicației, pe smartphone. Tot timpul o să se bage peste tine ca să-ți schimbe ceva.

Și încă ceva, care e asemănător cu TripAdvisor: poți salva locuri preferate în liste, dar tot nu poți să le bifezi pe cele pe care le-ai văzut. Dacă scoți steluța, dispare locul de pe hartă.

În același timp, însă, toate recenziile și locurile sunt aceleași ca în Google Maps, ceea ce înseamnă că sunt detaliate și multe, iar aplicația știe și să importe automat din e-mailuri rezervările pentru zboruri sau cazare. Și dacă nu le găsește automat, le poți adăuga manual.

Google Maps (iOS, Android)

Aplicația de hărți făcută de Google e, cel mai probabil, cea mai folosită dintre toate în călătoriile noastre, fiindcă e pur și simplu foarte bună.

Cu internetul mobil activat, poți să afli cum ajungi din punctul A în punctul B folosind mașina, transportul în comun, taxiul sau pe jos.

Mai mult, dacă nu ai foarte mult trafic în roaming, poți să descarci pe WiFi detaliile pentru o zonă în care urmează să călătorești și astfel nu mai ai nevoie de internet ca să navighezi într-un oraș necunoscut.

Trebuie să știi, însă, că în modul offline nu o să primești informații în timp real despre transportul în comun sau aglomerația din trafic.

Here WeGo (iOS, Android)

Here WeGo, fostă Nokia Maps, fostă Ovi Maps (da, are o istorie bogată în spate) s-ar putea să ți se pară cunoscută dacă ai folosit în trecut telefoane marca Nokia.

Pe scurt, este cea mai bună aplicație strict pentru indicații de orientare în zone cu semnal slab sau dacă nu ai internet mobil în roaming, fiindcă poți să descarci țări întregi pe telefon și să navighezi fără griji.

Hărțile sunt de o calitate foarte bună, iar aplicația este gratuită și nu are reclame.

Opera Mini browser (iOS, Android)

Tot din categoria „internet puțin sau deloc în roaming” intră și bătrânul browser Opera, care în varianta Mini are o funcție foarte folositoare și aproape inexistentă pe orice alt browser de mobil: comprimă imaginile de pe site-uri pentru a le micșora dimensiunile și, deci, pentru a consuma mai puține date.

Cei de la Opera spun că aplicația lor poate să economisească până la 90% din date, ceea ce e impresionant. În plus, blochează reclamele automat, ceea ce ajută site-urile să se încarce și mai repede.

Aplicațiile societăților de transport în comun

În București încă nu avem așa ceva, deși s-a tot promis crearea unei aplicații integrate pentru STB și Metrorex, însă în multe dintre orașele din Vest există această variantă.

În Viena am folosit WienMobil ca să ne cumpărăm bilete pentru transportul în comun, iar la Roma, deși nu există o aplicație oficială, compania de transport public are un parteneriat cu aplicația MyCicero.

Bineînțeles, nu toate orașele oferă posibilitatea de a cumpăra bilete sau abonamente de transport de pe telefon și, desigur, există întotdeauna varianta biletelor sau a cartelelor fizice.

Meteoblue (iOS, Android)

Pentru prognoze meteo detaliate, noi folosim Meteoblue de ceva vreme, fiindcă știm de la oameni care lucrează în aviație că putem să avem încredere în aplicația asta. Și nu doar pentru că le place lor cum arată, ci pentru că o folosesc și ei, la rândul lor.

Sigur, există o sumedenie de alte opțiuni pentru datele meteo, iar aici o să menționez Weather Underground, care folosește o rețea mondială de stații meteo personale. Totodată, mai există și harta meteo a celor de la Netatmo, care face același lucru ca Weather Underground.

Google Translate (iOS, Android)

Pentru limbi încâlcite care așteaptă să fie descâlcite, Google Translate ne-a ajutat întotdeauna.

Poți să descarci datele pentru o anumită limbă, ca să nu ai grija costurilor de date în roaming și, mai mult, nici nu trebuie să scrii ceea ce vrei să deslușești – e suficient să faci o poză la text și aplicația o să-l traducă automat.

Standard

2 gânduri despre „Ce aplicații de smartphone folosim în concediu

  1. Vlad zice:

    Google maps și Google translate sunt sfinte :)).
    Pentru obiecte turistice am folosit VisitaCity. E foarte user friendly. Poți să îți faci itinerariile singur sau ai sugestiile lor, pe zile in funcție de cât de multe vrei sa bifezi, cu hartă, și toate astea și în mod offline. Mai are multe butoane. (e cu albastru iconița in playstore).

    • Nu știam de Visit a City. M-am uitat acum și pare interesant, cu itinerare făcute dinainte și destul de bine structurate. Poate o să-l folosim în călătoria viitoare, să vedem cum se descurcă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *