Orice destinație de vacanță am alege, folosim întotdeauna câteva aplicații de care nu ne putem despărți. Fie că este vorba despre găsirea unor obiective interesante sau despre navigarea pe străzile unei metropole, telefonul din buzunar e un ajutor de nădejde în fiecare zi de concediu.

Ai în continuare lista noastră, pe care o s-o actualizăm atunci când găsim și alte aplicații folositoare.

TripAdvisor (iOS, Android)

Probabil cel mai cunoscut site de călătorii din lume, TripAdvisor are și aplicații de mobil demne de luat în seamă.

Aici căutăm prima dată pentru obiectivele pe care vrem să le vizităm, fiindcă există mii și mii de utilizatori care fac poze și scriu despre experiențele lor.

Tot aici ne uităm după locuri bune pentru mâncare. Totuși, sistemul de notare cu doar cinci stele nu e întotdeauna foarte folositor. În schimb, citim comentariile ca să știm la ce să ne așteptăm.

În aplicație, dar și pe site, poți să creezi liste cu locuri preferate pentru destinațiile pe care le-ai vizitat deja sau urmează să le vizitezi, ceea ce e oarecum folositor.

Mai folositor era, după capul meu, butonul care salva locurile în care ai fost în liste generate automat pentru fiecare destinație. Nu trebuia să scrii o recenzie și era la îndemână dacă voiai să-ți amintești mai târziu pe unde ai călătorit.

De câțiva ani, nu mai există funcția asta, așa că trebuie să te mulțumești cu listele pe care le faci manual. Dar și așa nu ai cum să bifezi locurile pe care le-ai văzut – toate sunt la grămadă.


Google Maps (iOS, Android)

Aplicația de hărți făcută de Google e, cel mai probabil, cea mai folosită dintre toate în călătoriile noastre, fiindcă e pur și simplu foarte bună.

Cu internetul mobil activat, poți să afli cum ajungi din punctul A în punctul B folosind mașina, transportul în comun, taxiul sau pe jos.

Mai mult, dacă nu ai foarte mult trafic în roaming, poți să descarci pe WiFi detaliile pentru o zonă în care urmează să călătorești. Astfel nu mai ai nevoie de internet ca să navighezi într-un oraș necunoscut.

Trebuie să știi, însă, că în modul offline nu o să primești informații în timp real despre transportul în comun sau aglomerația din trafic.

Here WeGo (iOS, Android)

Here WeGo, fostă Nokia Maps, fostă Ovi Maps (da, are o istorie bogată în spate) s-ar putea să ți se pară cunoscută dacă ai folosit în trecut telefoane marca Nokia.

Pe scurt, este cea mai bună aplicație strict pentru indicații de orientare în zone cu semnal slab sau dacă nu ai internet mobil în roaming, fiindcă poți să descarci țări întregi pe telefon și să navighezi fără griji.

Hărțile sunt de o calitate foarte bună, iar aplicația este gratuită și nu are reclame.

TunnelBear VPN (iOS, Android)

Pentru locurile în care există WiFi public, fără parolă, recomand cu căldură folosirea unui VPN de încredere.

TunnelBear e o aplicație care oferă gratis 500 MB de trafic redirecționat prin servere sigure din întreaga lume, iar dacă ai nevoie de mai mult trafic, poți să plătești lunar sau anual. Eu n-am avut nevoie până acum.

Revolut (iOS, Android)

Toată lumea știe despre Revolut în România, dar consider că tot trebuie menționat aici. Pe scurt, noi avem un card standard cu un cont standard (gratuit), pe care le folosim doar în călătoriile în străinătate pentru plăți.

Marele avantaj este că poți face plăți în (aproape) orice monedă fără comisioane și la cursul valutar interbancar (adică cel mai bun curs).

Poți să și retragi bani de la bancomat fără comision în limita a 800 de lei și să faci schimburi valutare între conturi în limita a 5.000 de lei pe lună. Dacă ai nevoie de mai multe facilități, trebuie să plătești un abonament care costă între 15 și 55 de lei pe lună.

Alimentarea contului în lei se face foarte ușor, ca și cum ai face o plată online cu cardul.

Per total, îmi place că nu trebuie să plătesc comision de schimb valutar la fiecare plată cu cardul și că la final de sejur mă ajută să economisesc niște bani.

Aplicațiile societăților de transport în comun

Pentru București există Info Transport București, care funcționează… așa și așa, însă în multe dintre marile orașe europene există aplicații care integrează perfect toate modalitățile de transport public.

În Viena am folosit WienMobil ca să ne cumpărăm bilete pentru transportul în comun. Iar la Roma și Veneția, companiile de transport public au un parteneriat cu aplicația MyCicero.

Bineînțeles, nu toate orașele oferă posibilitatea de a cumpăra bilete sau abonamente de transport de pe telefon. Și, desigur, există întotdeauna varianta biletelor sau a cartelelor fizice.

Meteoblue (iOS, Android)

Pentru prognoze meteo detaliate, noi folosim Meteoblue de ceva vreme. Știm de la oameni care lucrează în aviație că putem să avem încredere în aplicația asta. Și nu doar pentru că le place lor cum arată, ci pentru că o folosesc și ei, la rândul lor.

Sigur, există o sumedenie de alte opțiuni pentru datele meteo, iar aici o să menționez Weather Underground, care folosește o rețea mondială de stații meteo personale. Totodată, mai există și harta meteo a celor de la Netatmo, care face același lucru ca Weather Underground.


Google Translate (iOS, Android)

Pentru limbi încâlcite care așteaptă să fie descâlcite, Google Translate ne-a ajutat întotdeauna.

Poți să descarci datele pentru o anumită limbă, ca să nu ai grija costurilor de date în roaming. Și, mai mult, nici nu trebuie să scrii ceea ce vrei să deslușești. E suficient să faci o poză la text și aplicația o să-l traducă automat.

2 Replies to “Ce aplicații de smartphone folosim în concediu”

  1. Google maps și Google translate sunt sfinte :)).
    Pentru obiecte turistice am folosit VisitaCity. E foarte user friendly. Poți să îți faci itinerariile singur sau ai sugestiile lor, pe zile in funcție de cât de multe vrei sa bifezi, cu hartă, și toate astea și în mod offline. Mai are multe butoane. (e cu albastru iconița in playstore).

    1. Nu știam de Visit a City. M-am uitat acum și pare interesant, cu itinerare făcute dinainte și destul de bine structurate. Poate o să-l folosim în călătoria viitoare, să vedem cum se descurcă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *