Parisul nu are nevoie de descrieri amănunțite. Și totuși, ce poți să vezi în Paris, mai ales dacă ai la dispoziție doar trei zile? Începând cu străzile sale vechi cu clădiri emblematice și continuând cu parcurile împodobite cu pomi toaletați perfect, orașul încă mai păstrează secrete pe care merită să le descoperi. În mod cert te va lăsa fără cuvinte.
Ne-am nimerit la Paris chiar după atentatul de la Nisa. „Nu se putea mai prost”, ne-am zis când am văzut dimineața în aeroport știrile care anunțau dezastrul de pe Coasta de Azur.
Recunosc, ne-a fost puțin teamă, dar, pe toată durata călătoriei am fost vigilenți și nu ne-am amestecat prin mulțimi. Lucrurile au decurs cum nu se putea mai bine. Am văzut pe străzi militari cu arme care se plimbau liniștiți și doar când am ajuns la Notre-Dame am fost percheziționați. În rest, lumea nu mi s-a părut panicată, iar turiștii își vedeau de ale lor.
Cum am ajuns și unde am stat în Paris
Ca de obicei, am zburat cu avionul de la București și, după trei ore, am ajuns la aeroportul Beauvais–Tillé, care se află cam la 60 de kilometri de capitala Franței. Nu știu dacă ați fost vreodată la aeroportul din Bacău, care este minuscul, însă acesta îi seamănă foarte mult.
Trecând peste asta, ne-am cumpărat online biletul pentru shuttle, pe care am dat 15,9 euro de persoană pentru un drum până la stația de metrou Porte Maillot din Paris. Interesant este că pentru a circula cu mijloacele de transport în comun din capitală, poți să-ți faci abonament de o zi, două, trei sau cinci. Cu el, poți lua metroul, autobuzul, tramvaiul și câteva trenuri din zona centrală.
Cazarea în Paris nu este deloc ieftină. Noi am avut noroc chior când ne-am făcut rezervarea pe Booking.com la Hôtel Saint Marcel, pentru că am prins o oferă destul de consistentă.
Eh…și acum vine partea care-mi place cel mai mult. Să-ți povestesc despre ce poți să vezi într-un timp scurt dacă te afli la Paris.
Ce poți să vezi în Paris, în capitala Franței
Basilica Sacré-Cœur
Prima noastră oprire a fost în Montmartre. Acesta este un deal situat în partea de nord a Parisului. Cartierul este cunoscut în special pentru Bazilica Sacré-Cœur. Dacă vrei să ajungi în vârful turnului principal, trage aer în piept. Ai de urcat 300 de trepte abrupte. Când ai ajuns sus, bucură-te de panorame și, la coborâre, asigură-te că explorezi zona înconjurătoare.
Sainte-Chapelle
Una dintre cele mai surprinzătoare biserici pe care le vei vedea vreodată se află în Paris. Nu trebuie să ratezi această capelă medievală regală din secolul al XIII-lea, cu arhitectura sa gotică impresionantă și cu vitralii uimitoare. Pentru că se află în curtea Palatului Justiției, vei ajunge la ea numai după ce vei fi percheziționat, vei trece de securitate și vei plăti 6 euro de persoană.
Jardin des Tuileries
De pe lista „Ce să vezi în capitala Franței”, nu trebuie să lipsească Jardin Des Tuileries. Separând Luvrul de Place de la Concorde, elegantele Grădini Tuileries, care se găsesc chiar în centrul Parisului, oferă decorul perfect pentru o plimbare relaxantă. Peisajul în stil francez este înțesat de multe statui, două iazuri, o roată imensă și un carusel de modă veche.
Musée du Louvre
Bineînțeles, nicio vacanță în „orașul luminilor“, așa cum mai este cunoscut Parisul, nu este completă fără o oprire la Muzeul Luvru. De cum ajungi în Place de la Concorde vezi faimoasa piramidă din sticlă, pe unde se face intrarea în muzeu. Cu o istorie de 800 de ani, muzeul adăpostește lucrări care datează din Evul Mediu. Colecția masivă numără peste 380.000 de obiecte și 35.000 de opere de artă – inclusiv pictura celebră a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa.
Palais-Royal
Nu departe de Muzeul Luvru se află Palais-Royal și grădinile sale. Pentru arhitectura futuristă și coloanele alb-negru unice, merită să-i faci o vizită.
Centre Pompidou
Centrul Național de Artă și Cultură Georges-Pompidou atrage atenția datorită stilului high-tech și fațadei tubulare colorată. El se află în cartierul Beaubourg, în arondismentul 4 din Paris, pe malul drept al Senei. Pe lângă faptul că este o realizare impresionantă a arhitecturii moderne, Centrul găzduiește Muzeul Național de Artă Modernă și Atelierul Brâncuși.
Cathédrale Notre Dame de Paris
Un alt important obiectiv parizian, Notre Dame de Paris, care se traduce prin „Doamna noastră din Paris“, este o catedrală gotică, începută în 1163 și terminată în 1250. Clădirea este un exemplu al arhitecturii gotice franceze. Napoleon Bonaparte, care a fost declarat rege la 28 mai 1804, a fost încoronat aici la 2 decembrie 1804.
Panthéon
Biserică în Cartierul Latin din Paris, Panthéonul a fost inițial o abație dedicată Sfântului Genevieve (Sfântul patron al Parisului), dar acum funcționează în principal ca un loc de înmormântare pentru eroii francezi celebri.
Champs Elysées / Arc de Triomphe
Champs Elysées este supranumit „cel mai frumos bulevard din lume“. Acesta se află între Place de la Concorde și Arcul de Triumf. Bulevardul este „acoperit“ de magazine de lux (Louis Vuitton, Cartier, Guerlain, Montblanc etc.), locuri de agreement, cafenele și restaurante.
Sub vraja arhitecturii antice romane, Napoleon i-a cerut arhitectului Jean Chalgrin proiectarea unui arc de triumf pentru a sărbători victoria de la Austerlitz. Construit în secolul al XIX-lea, el cuprinde sculpturi impresionante care împodobesc cei doi piloni. În plus, numele a 558 de generali și marile victorii sunt gravate pe bolta arcului. Sub boltă se află Mormântul Soldatului Necunoscut, unde în fiecare seară, la 18.30, este aprinsă o flacără. Dacă timpul îți permite, poți urca pe scări, în partea de sus a Arcului, pentru una dintre cele mai spectaculoase vederi asupra orașului. Dacă nu, traversează bulevardul și privește-l!
Rue Crémieux
Această stradă pietonală, ascunsă în arondismentului 12, este perfectă pentru o evadare din agitația orașului. Cu clădirile sale colorate și trotuarele căptușite cu flori, ai impresia că ești protagonistul unei cărți de povești. Nu știu mulți de ea, de aceea îți recomand să o inlcuzi pe lista cu „Ce să vezi în Paris”.
Jardin des Plantes
Ceea ce a început ca o grădină de plante medicinale, dedicată lui Ludovic al XIII-lea în 1626, a ajuns o grădină botanică impresionantă. În această mare de flori parfumate se găsesc numeroase muzee, inclusiv Grande Galerie de L’Évolution – un muzeu de istorie naturală.
Pont Alexandre III
Considerat ca fiind podul cel mai bogat ornamentat din Paris, Pont Alexandre III se întinde peste Sena și leagă Champs Elysees de Turnul Eiffel. Cu decorațiunile sale placate cu aur și lampadarele frumos împodobite, podul creează cadrul perfect pentru o fotografie.
La Tour Eiffel
Astăzi, Turnul Eiffel este văzut ca o operă arhitecturală și atrage mult mai mulți vizitatori decât orice alt obiectiv turistic din toată lumea.
Inițial, doar platforma de la etajul al doilea a fost deschisă publicului; mai târziu, accesul a fost lăsat liber pentru toate cele trei niveluri, dintre care două sunt dotate acum cu restaurante. Pentru a ajunge sus, poți face asta urcând pe scări sau luând unul dintre cele opt lifturi.
Jardin du Luxembourg
Una dintre cele mai frumoase grădini pe care le-am văzut vreodată se află la granița dintre Saint-Germain-des-Prés și Cartierul Latin. Grădina Luxemburg, inspirată din Grădinile Boboli din Florența, a fost creată la inițiativa Reginei Maria de Medici în 1612. Ea acoperă 25 de hectare de teren și cuprinde un iaz mare și 106 statui. La fel ca în toate locurile minunate din Paris, și această grădină e populată de turiști. Dar, în ciuda popularității sale, Grădina Luxembourg este o oază de liniște în care poți evada oricând, lăsând departe străzile pariziene aglomerate.
În mijlocul parcului este un iaz octogonal mare, cunoscut sub numele de Grand Bassin. Aici, copiii pot închiria bărci mici, pe care le lansează pe apă. Lacul este înconjurat de peluze, poteci, pături de flori, toate fiind dispuse astfel încât să formeze modele geometrice. Interesant este că pe toată întinderea găsești scaune, pe care le poți duce unde vrei să te așezi, ori petice de iarbă, pe care poți să te întinzi.
Place des Vosges
Aflată în inima pitorescului cartier Marais, Place des Vosges este una dintre cele mai vechi și mai frumoase piețe din Paris. Cunoscută inițial sub numele de Place Royale, piața a primit numele actual în 1800.
Construită în stilul clasic al secolului al VII-lea, Place des Vosges este înconjurată de clădiri rezidențiale cu două etaje din cărămidă roșie și piatră. Cele mai emblematice clădiri sunt Pavillon de la Reine, Pavillon du Roi și, desigur, casa lui Victor Hugo, care ocupă etajul al doilea al Hotelului Rohan-Guéménée, unde celebrul scriitor a trăit și a scris majoritatea lucrărilor sale.
Astăzi, piața pătrată este împodobită cu șiruri de copaci, fântâni înconjurate de peluze și o statuie ecvestră a lui Ludovic al XIII-lea.
Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.
Cu ce ne-am delectat culinar
La fel ca în celelalte călătorii, ne-am lăsat ghidați de TripAdvisor în căutarea celor mai faine localuri unde se mănâncă bine.