Nici nu a fost nevoie să ne documentăm foarte mult despre Nisa: Știam esențialul despre acest oraș, și anume că e pe Coasta de Azur, înconjurat de sătuce și orășele care mai de care mai frumoase. Și adevărul este că vacanța petrecută în Nisa a fost neașteptat de frumoasă.

Nisa este poziționată excelent pentru turiști. Din București, cel mai simplu se ajunge cu avionul. Dacă ar fi să spunem câteva lucruri pe scurt despre Nisa, ei bine, putem să zicem că are ieșire la frumoasa mare Mediterană, un centru vechi superb, străduțe cochete și multe restaurante și piațete.

Când să călătorești în Nisa

Frumoasa Promenade des Anglais este mărginită de-o parte și de alta de palmieri. Iar istoricul oraș vechi are clădiri colorate, cu ferestre cu haine atârnate la uscat, cu străduțe înguste și ticsite cu buticuri și restaurante. Toate astea fac din Nisa o destinație ideală de vacanță, atât pentru familii, cât și pentru cupluri.

Ca să fii sigur că te vei bucura de zile însorite, bune de plajă, așa cum ne-am dorit noi, cel mai bine ar fi să călătorești la Nisa între lunile iunie-octombrie. Luna iulie fiind cea mai caldă din an. Noi am fost la începutul lui septembrie și ni s-a părut o vreme perfectă pentru plajă și plimbări. Însă la prânz temperatura din termometre atingea 30 de grade Celsius.

Cu ce ne-am deplasat în Nisa

Francezii au un sistem de transport public foarte bine pus la punct. Așa că prin Nisa îți recomand să mergi cât mai mult cu tramvaiul sau cu autobuzul. Ambele vin la orele programate, iar o călătorie costă 1,50 euro. Dacă plănuiești să călătorești des cu transportul în comun, o variantă mai ieftină ar fi să-ți iei un abonament cu 10 călătorii. Acesta poate fi folosit chiar și de două-trei persoane, prețul unei călătorii fiind de 1 euro. În cazul în care vrei să vizitezi împrejurimile, ai ca variantă trenul. Circulă foarte des și pentru ce condiții oferă, nici nu costă foarte mult.

 

Unde am stat în Nisa

Să cauți cazare în Nisa poate fi o adevărată aventură. Și asta pentru că sunt foarte multe variante, pentru orice preferință sau buget. Noi am ales un apartament de pe Airbnb, la zece minute de mers pe jos de mare, cu bucătărie open-space, modern și spațios.


Ce să mănânci

Bine că e plină Nisa de boulangerii cât vezi cu ochii! Dimineață poți savura croissante ori sendvișuri cu legume și ton numite pan bagnat. Delicioase sunt și turtele cu ceapă, anșoa și măsline numite pissaladieres. La prânz, poți savura o salată Nicoise sau faimoasa ratatouille ori un bouillabaisse, iar la cină o pizza cu vinete sau un bol imens cu spaghete, cum am mâncat noi la Babbo Mio

Cum este plaja din Nisa

Deși plaja din Nisa arată bine în fotografii, cu pietre mari, nu este neapărat cea mai comodă din lume! După prima zi în care ne-am chinuit să intrăm în apă, ne-am cumpărat încălțăminte specială. Din a doua zi, era o adevărată plăcere să pășim în marea azurie, limpede și caldă. Deși noi adulții am avut ceva probleme să ne adaptăm situației, Melania s-a descurcat mult mai bine decât noi și a fost și foarte încântată de plajă. A avut de unde să culeagă pietre pe care să le spele în mare 🙂

Ce am vizitat

Deși am stat doar șase zile în Nisa (și alte două pe drum), am limitat foarte mult partea de vizitat, pentru că ne-am dorit mai mult o vacanță de relaxare. Sunt totuși câteva obiective pe care nu le-am ratat și pe care vi le recomandăm. 

Ne-am început turul prin Nisa pornind din orașul vechi spre Promenade des Anglais până la hotelul Negresco și Villa Massena (care găzduiește Muzeul Massena). Ne-am continuat traseul apoi spre Parcul Castle Hill (le parc de la Colline du Château), de unde am admirat o cascadă, portul și munții.

Apoi, am mers pe strada Congrès (rue du Congrès), după care am făcut dreapta. Am ajuns într-o zona pietonală, înțesată cu buticuri și restaurante.

La capătul străzii, situată la răscrucea dintre mai multe bulevarde și la doar o aruncătură de băț de Promenade des Anglais, se află Piața Masséna. Argila roșie a fațadelor, ramele albe ale ferestrelor, arcadele și forma pătrată a pieței fac din aceasta un obiectiv cu adevărat special, numai bun de fotografiat.


Ne-am continuat turul de-a lungul Promenadei du Paillon, până am ajuns în Piața Garibaldi. De aici, ne-am îndreptat spre portul din Nisa. 

A treia întâlnire cu Franța, după Monaco și Paris, a fost una peste așteptări, de aceea ne dorim să ne reîntoarcem cândva aici, dar să stăm mai multe zile și să vizităm toată Coasta de Azur și orășelele de poveste din Provence. 

Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *