Italia

Cum am închiriat o mașină fără card de credit (și fără garanție) în Italia

Planul pentru călătoria noastră în Puglia, Italia era aproape gata. Itinerarul era făcut, cazarea era rezervată și plătită, iar check-inurile pentru zboruri erau printate. Doar că, după ce ne-am uitat la orarele companiilor de transport public din zonă, ne-am lovit de o problemă: nu puteam să ajungem peste tot unde ne-am propus, fiindcă trenurile și autocarele circulă foarte rar, fiind weekend. Așa că am început să ne uităm la companii de închirieri auto.

Dar și aici ne-a așteptat o surpriză: multe dintre marile companii de rent-a-car nu acceptă decât carduri de credit, iar dacă acceptă carduri de debit, acestea trebuie să aibă caracterele în relief (embossed) și garanția care trebuie depusă la preluarea mașinii depășește 500 de euro. Și în cazul cardurilor de credit se reține o garanție, doar că e mai mică, undeva la 300 de euro.

Foarte important: nici o companie mare de închirieri auto nu acceptă carduri de debit fără caractere în relief, iar în categoria asta intră Visa Electron și Maestro.

Noi avem doar carduri de debit, dar nu prea ne-ar fi picat bine să știm că ni s-au blocat 500 de euro pentru o rezervare care ar fi costat cel mult 300 de euro. Ca să nu mai spun că 500 de euro sunt mulți bani pentru o călătorie de patru zile, cel puțin pentru noi.

Așadar, am început să căutăm o firmă de închirieri care acceptă carduri de debit sau chiar cash. Ne-am gândit că dacă în Grecia astfel de companii sunt peste tot, ar trebui să fie și în Italia, nu?

Ei bine, sunt! Noi am găsit una și bună în Bari, chiar lângă aeroport, după ce am citit despre aventura celor Din Mansardă.

Se cheamă Williams rent a car și oferă patru categorii de vehicule, de la Mitsubishi Space Star (cel mai mic și ieftin) până la Mitsubishi ASX (cel mai mare și scump). Acceptă plăți cash, cu card de debit sau card de credit, iar garanțiile costă între 250 de euro și 450 de euro, în funcție de mașina dorită. Și au și scaune pentru copii!

Site-ul nu e grozav, iar prețurile afișate acolo par mari, dar o să vă zic un secret: sunt doar orientative. După ce am completat formularul de rezervare, am primit pe email o ofertă excelentă – 123,5 euro pentru trei zile cu un Fiat Punto, preț care a inclus scaunul pentru copil (3,5 euro/zi) și taxa de returnare a mașinii în afara programului (25 de euro).

Și încă ceva! Deși a fost vorba despre o garanție de 250 de euro, banii nu au fost niciodată blocați pe card. L-am întrebat pe Luigi, cel care a venit cu microbuzul să ne ia de la aeroport, dacă nu trebuie să mai treacă o dată cardul prin POS ca să rețină banii și mi-a spus, cu zâmbetul pe buze, că are deja numărul de card și că o să blocheze banii doar dacă va fi nevoie.

Apoi am montat scaunul de mașină pe banchetă, ne-am uitat amândoi după defecte (nu era nici unul), ne-am salutat și am plecat zâmbind.

În ultima zi de închiriere, l-am sunat pe Enzo cu câteva ore înainte de predare ca să confirm întâlnirea, având în vedere că era duminică, și mi-a răspuns cu mare drag.

Regula pentru carburant a fost plin cu plin, adică am luat mașina cu plinul făcut și a trebuit să o predau tot cu plinul făcut, așa că am oprit la o benzinărie din apropierea aeroportului ca să alimentez, dar – surpriză! – pompele erau automate, cu plata dinainte. Nedumerit, m-am trezit cu o mână întinsă de nicăieri către mine și o voce care a rostit într-o engleză italienească: „Hello, Iulian! I’m Enzo from the rent-a-car! Let me help you”.

Și așa am alimentat micul Punto cu 50 de euro, iar apoi am plecat împreună ca să-l predau. După ce am semnat toate hârtiile, mi-a dat programul pentru autobuzele și trenurile din zonă și m-a lăsat într-o stație unde oprea autobuzul care m-a lăsat în fața apartamentului din Bari.

Putea fi o experiență nasoală, cu certuri pentru defecte sau lovituri inexistente, dar n-a fost. A fost mai bine decât mi-am putut imagina vreodată că ar putea fi. Mașina a mers excelent, a consumat puțin în cei 600 de kilometri parcurși și a fost confortabilă pentru drumurile proaste pe care le-am străbătut.

Așa că, dacă vreți să închiriați vreodată o mașină în Bari, Italia, vă recomand cu mare drag firma asta! Știu sigur că noi tot la ei o să apelăm dacă o să ajungem iar în Puglia.

Video:

Standard

2 gânduri despre „Cum am închiriat o mașină fără card de credit (și fără garanție) în Italia

  1. Larisa zice:

    Buna! Am o intrebare…cei de la compania de inchirieri masini au venit dupa voi la aeroport? 🙂 PS: Foarte util articolul 🙂

    • Da! Primești un mail de confirmare în care ți se dau numerele de telefon ale responsabililor firmei. După ce aterizezi, suni la ei și vin la aeroport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *