Spre sfârșitul lunii ianuarie, mintea mea zburda departe. Așa se face că ne-am hotărât să plecăm într-o vacanță în Puglia, Italia. 

Luând la puricat site-urile cu bilete de avion, am dat peste o ofertă foarte bună pentru Bari, Apulia (numită în italiană Puglia). Regiunea asta din Sudul Italiei cuprinde „tocul” și „pintenul” marii cizme a Penisulei Apenine și este împânzită de orășele numai bune de luat la pas.

Nu am mai stat pe gânduri și ne-am luat biletele de avion cu o săptămână și jumătate înainte de zborul propriu-zis. Și cum noi nu ne-am putea imagina (încă) un concediu fără fetița noastră, cu ocazia asta am bifat și al șaselea zbor pentru ea. Și nu doar atât: am închiriat o mașină și ne-am plimbat câteva zile prin minunatele orășele din Puglia. Ne-a plăcut la nebunie! Cum ne-a fost în concediu, în Puglia, am povestit mai jos.

Zbor Puglia

Spre deosebire de zborurile precedente, când am fost nevoiți să o întreținem pe fetița noastră prin jocuri și plimbări dintr-un capăt în celălalt al avionului, de data aceasta, Melania a dormit tot zborul. Atât la dus, cât și la întors. Și nu ne-a mirat deloc, mai ales că a alergat și a mâncat în aeroport înainte de îmbarcare. Ba chiar mai voia să doarmă când am aterizat în Bari. Așa că cele 80 de minute de zbor au fost foarte liniștite pentru noi :).

Transportul

Pentru că ne-am propus ca în zilele petrecute în Puglia să ajungem în cât mai multe orășele, ni s-a părut mai comod să închiriem o mașină. Am parcurs aproximativ 600 de kilometri în trei zile, vizitând astfel șapte orașe, inclusiv Bari, unde ne-am și cazat.

Există și varianta să ajungi dintr-un orășel în altul cu trenul sau cu autobuzul, dar pentru că prindeam și weekendul, am fi pierdut timp prețios, căci circulă foarte rar. De aceea, mașina închiriată a fost cea mai bună alegere pentru noi.

Dar despre experiența închirierii unei mașini în Bari (fără card de credit!) am povestit într-un articol separat.


Traseul

Zborul spre Bari a fost după-amiază și am pierdut ceva timp cu închiriatul mașinii și cu instalarea scaunului de copil. Astfel, după ce ne-am cazat în Bari, am apucat să vedem ceva prin partea veche a orașului vreme de vreo două ore.

În a doua zi, pe un vânt care mi-a încurcat pletele și pe care l-am simțit până în măduva oaselor, am ajuns în Matera, Locorotondo și Alberobello. Ce-i drept, eram îmbrăcată ca de primăvară, așa că am meritat-o cu vârf și îndesat.

Deși Matera nu este în Puglia, ci în Basilicata, ne-am dorit tare mult să ajungem în unul dintre cele mai vechi orașe locuite din lume.

Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.

În a treia zi, sub un soare de primăvară (iar noi îmbrăcați ca de sfârșit de iarnă), ne-am plimbat prin Ostuni, Monopoli și Polignano a Mare.

În ultima zi, înainte să ne îmbarcăm pentru drumul de întoarcere acasă, am mai dat o fugă până la Lungomare di Mola di Bari. După capul nostru, am fi putut să mai ajungem în niște orășele. Dar pentru că eram și cu Melania, am ales să facem drumuri scurte cu mașina, de cel mult o oră, ca să nu-și piardă răbdarea. Mai ales că în a doua zi, n-a reușit să doarmă în mașină, deși era foarte obosită, iar drumul de 60 de minute s-a dovedit a fi foarte solicitant pentru toți trei.

Altă mașină, alt scaun pentru ea – probabil că i-a luat ceva mai mult timp să se acomodeze cu schimbarea. Bine că în a treia zi și-a făcut un prim somn în mașină, iar pe următorul, în sistem, purtată de tati. Are sistemul ăsta numai praf de somn pe el!


Mâncarea

Noi nu plecăm la drum cu Melania fără să avem la noi mâncare gătită și sterilizată pentru ea. În felul acesta știm sigur că mănâncă și, mai ales, că mănâncă sănătos.

Nu lăsăm la voia întâmplării hrana ei, pentru că are nevoie de preparate gătite și cât mai variate, pe lângă alăptatul la cerere.

Pentru micul dejun și gustările dintre mese (adică fructe și iaurt), am optat pentru produse pe care le-am cumpărat cu o seară înainte de la un magazin de lângă apartamentul în care am fost cazați.

Fiind în extrasezon, ne-am confruntat pentru prima dată cu localuri închise. Mai că nu aveam ce să mâncăm în orășelele vizitate. În Bari erau deschise restaurantele, dar de la 19.00 sau 20.00, oră la care Melania adoarme. Așa că n-a fost chip să cinăm pe undeva.

Au fost totuși bune focaccia și tortellini cu dovleac și ricotta cu spanac cumpărate de la supermarket. Gustoase au fost și pizza cu zucchini luată de la Panificio De Palo din Matera, pizzetta de la My Italy din Monopoli și gelato cu stracciatella și ciocolată de la Martinucci din Polignano a Mare.

Cazarea

Ne-am dorit foarte tare să stăm în Bari, într-un apartament, ca să nu fim îngrădiți de spațiul limitat pe care ți-l oferă de regulă camerele de hotel. Și, mai ales, să ne putem prepara ceva de mâncare rapid, la nevoie.

Apartamentul închiriat de pe Airbnb era foarte aproape de centrul vechi al orașului și a fost foarte încăpător pentru noi. Alessandra, proprietara, ne-a făcut tot felul de recomandări și ne-a dat indicații pe e-mail, cu câteva zile înainte să ajungem în Bari. Ba chiar ne-a pus la dispoziție și un scaun de masă pentru Melania.

Ne-am simțit foarte bine aici, deși, ne-a cam rupt spatele urcatul celor trei etaje cu bagajul după noi. Și să nu uităm și de frigul din baie, pentru că nu exista nicio sursă de căldură aici.

Cu ce am rămas după această vacanță?

Cu un mare dor de a mai lua iar lumea la picior, căci vacanțele ni se par mult mai frumoase în trei decât în doi. Și deși excursia în Puglia ni s-a părut prea scurtă pentru câtă dorință de aventură zace în noi, cel puțin nu a mai fost așa de solicitantă ca în celelalte concedii.

Cred că asta se datorează faptului că acum nu am mai ținut-o așa de mult în brațe și în sistem pe Melania ca dățile trecute. A vrut să exploreze lumea per pedes, supărându-se chiar când i-am spus că trebuie să plecăm după ce a alergat de la o căsuță Trulli la alta.

Ba chiar a rămas și ea cu amintiri: știe care-i treaba cu zborul cu avionul, râde când îi arătăm pozele și filmulețele cu ea când fugea printre căsuțele Trulli sau cum am stat noi două și ne-am uitat la bărcuțele albastre din Monopolli, în timp ce tati ne poza.

E clar că vom aduna și alte momente frumoase pe măsură ce vom mai călători în trei, căci ne simțim tare bine făcând asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *