Din dorința de a ajunge în locuri noi, am profitat de mini-vacanța de 1 mai (da, știu, a trecut mult de atunci) pentru a vizita Clujul. Așa că am pregătit o listă cu 9 lucruri pe care să le faci în Cluj-Napoca și împrejurimi. Mai ajunsesem în acest oraș din mijlocul Ardealului de câteva ori, dar niciodată nu se ivise ocazia să mă plimb în voie în propria expediție turistică. După un zbor de aproximativ o oră, care a plecat cu întârziere de pe aeroportul Otopeni, am ajuns în Cluj noaptea, pe la ora 24.00. După un somn odihnitor, dimineața am luat la pas străzile orașului. Și nu-s puține la număr! Dacă și tu consideri că orașul este o destinație imposibil de ratat, am pentru tine câteva recomandări. De altfel, te poți inspira și din acest ghid foarte bine pus la punct.
Dă o raită prin Oser
Pentru împătimiții de vechituri, Oser este locul potrivit. Pentru doar 1 leu intrarea, poți găsi aici o gamă largă de lucruri: veselă, electrocasnice, încălțăminte, îmbrăcăminte, jucării, ii (prea ponosite și cu prea multe pete), iar lista poate continua. Singurul disconfort este că printre tarabele cu vechituri se găsesc tot felul de spații unde se prăjesc mici. Astfel, după o raită prin Oser, te mai alegi cu ceva: un miros pregnant de carne prăjită.
Vizitează Biserica Sfântul Mihail
Pentru că se află chiar în mijlocul Pieței Unirii, considerat și kilometrul zero al orașului, pornește de aici în descoperirea Clujului. Biserica Romano- Catolică Sfântul Mihail, a doua cea mai mare biserică gotică din România (după Biserica Neagră din Brașov), impresionează cu vechiul său turn monumental. El măsoară 78 de metri înălțime și, împreună cu crucea de patru metri, se spune despre el că ar fi cel mai înalt turn de biserică din țara noastră. Nu rata ansamblul arhitectural Matei Corvin, o statuie ecvestră, care-l înfățișează pe regele Ungariei, de origine română.
Străbate Piața Muzeului
Zona este foarte populară atât în rândul clujenilor, cât și în rândul vizitatorilor. Pentru că este înțesată de restaurante și baruri, ia o pauză și încearcă specialitățile culinare locale. Noi ne-am oprit la restaurantul Camino, care s-a închis între timp. Ne-am comandat o ciorbă de rață, tikka masala și gulyas-ul Martei – toate au fost delicioase.
Mergi la Muzeul Farmaciei
Dacă ajungi la Cluj, fă-ți timp pentru a vizita Muzeul Farmaciei. Ce poți să vezi aici? În primul rând, camera materialelor. În ea se păstrau pe vremuri plantele cu virtuți terapeutice în dulapuri din lemn, pictate cu motive florale. Apoi, coboară treptele ca să ajungi în laboratorul unde aveau acces doar farmacistul și asistentul. Muzeul mai găzduiește și officina, sala în care se vindeau poțiunile, aceasta fiind și cea mai decorată încăpere. Bolta este pictată cu simboluri ale farmaciei, iar în vitrine sunt expuse vase din ceramică, sticlă și porțelan. În sala cărților găsești enciclopedii, pe când în camera aparaturii medicale sunt expuse aparatele folosite în spitalele clujene de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în anii 1970.
Lasă-te fermecat de Grădina Botanică
Grădina Botanică din Cluj este un spectacol pentru ochi. În inima ei se află Muzeul Botanic, în care poți să descoperi curiozități vegetale de la fructe îmbuteliate la fosile de ferigă. Unde mai pui că există și un bazin plin cu nuferi, numai bun de pozat!
Plimbă-te pe Dealul Cetățuia
Încheie turul orașului cu o plimbare pe Dealul Cetățuia. El se află la aproximativ 15 minute de mers de Piața Muzeului. Așază-te pe una dintre băncile amplasate aici și admiră Clujul. N-o să-ți pară rău!
Nu rata împrejurimile: Salina Turda
Dacă ți-a mai rămas timp liber, mergi până în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, ca să vizitezi un loc un totul și cu totul special: Salina Turda. Este o zonă subterană, cu un parc tematic care se află la 120 de metri adâncime, în interiorul uneia dintre cele mai vechi mine de sare cunoscute vreodată. Odată ajuns acolo, după ce cobori zecile de trepte, pregătește-te să fii fascinat. De ce spun asta? Pentru că acest loc pare o scenă desprinsă dintr-un film science fiction. Salina adăpostește un amfiteatru, un lac subteran pe care te poți plimba cu barca, o roată, camere de tratament cu aerosoli naturali, teren de bowling, minigolf, teren de sport, tenis de masă, mese de biliard. Nu e de mirare că a devenit atât de cunoscută în întreaga lume!
Vizitează Castelul Bánffy de la Bonțida
Și dacă tot ești la Cluj, dă o fugă cu mașina până la Castelul Bánffy. El se află la 30 de minute de mers cu mașina. Castelul este cunoscut mai ales datorită festivalului Electric Castle care se organizează aici an de an. Nu prea ai ce să faci sau să vezi, din păcate. Castelul este o ruină, iar tot ce a mai rămas din el spune povestea unui edificiu care a trecut prin mâna mai multor proprietari, cele două Războaie Mondiale și perioada comunistă.
Încheie-ți sejurul luând prânzul la Conacul Secuiesc din Colțești
Lasă deoparte străzile pietruite ale orașului și, deși este cam la o oră distanță de Cluj, fă-ți din timp o rezervare la Conacul Secuiesc din Colțești, un local în care te poți înfrupta din preparate din gastronomia tradiţională locală.
Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.