Dacă plănuiști o vacanță în Barcelona, ține cont de aceste sfaturi de călătorie! Barcelona este un oraș vibrant, plin de istorie. A fost casa unora dintre cei mai buni artiști, arhitecți și muzicieni din lume și este înțesată de contribuțiile lor. Vei găsi aici mâncăruri deosebite, clădiri cu o arhitectură fără egal și o sangria care-ți încălzește sângele instantaneu.

S-ar putea să-i auzi pe unii spunând că Barcelona este diferită de restul Spaniei, iar acest lucru este parțial adevărat – pentru că zona este o regiune autonomă, în care catalanii au adoptat o limbă (catalana) și o cultură proprie.

Barcelona nu înseamnă doar Sagrada Família, principala atracție a orașului și, în același timp, cea mai cunoscută operă a lui Antoni Gaudí. Mai sunt multe alte obiective, unele mai cunoscute decât altele. Drept pentru care, ai nevoie de timp și de un plan bine pus la punct ca să străbați orașul în lung și-n lat. Pentru noi, timpul a fost scurt: doar patru zile, într-o primăvară călduță. Dar am reușit să bifăm cam tot ce ne-am propus.

Cu ce ajungi și unde stai

Ca să ajungi în Barcelona, ai numeroase opțiuni la-ndemână. Companiile low-cost zboară din București săptămânal, dacă nu zilnic, spre acest oraș, așa că tot ce trebuie să faci este să vânezi ofertele, care uneori pot fi foarte bune (chiar și 40 de euro dus-întors pentru o persoană). Noi ne-am cumpărat biletele de avion cam cu două luni înainte de zbor.

După ce-am aterizat pe aeroportul El Prat la ora 18.00 (ora locală), într-o zi de miercuri, am dat piept cu… liniștea. Aeroportul era atât de gol, încât am avut impresia că suntem în pustietate.
De la aeroport până la hotel, am mers cu metroul. Ca să ajungem la el, am fost nevoiți să străbatem o pasarelă lungă. Stația de metrou se află lângă cea de tren, așa că dacă trebuie să călătorești cu metroul, uită-te după clasica literă M (mai multe detalii găsești pe site-ul companiei de transport public). De la automatele din stațiile de metrou poți să-ți cumperi, cu bani lichizi sau cu cardul, biletul spre oraș. Tot de aici, noi ne-am luat abonamente pe 3 zile, pentru care am plătit 42,4 euro pentru două persoane. Cu ele, am folosit metroul, autobuzul și funicularul Montjuïc.

Harta metroului din Barcelona este foarte stufoasă, spre deosebire de cea din București. Interesant este că pe anumite linii circulă metrouri fără mecanic. Da, ai citit foarte bine! Astfel de metrouri am văzut și la Paris și Londra.

După un drum de aproximativ 50 de minute, am ajuns la hotelul unde am fost cazați. L-am ales după ce am analizat mai multe spații de cazare de pe booking.com. Ne-a plăcut foarte mult, mai ales că am avut o cameră cu vedere în curte și acces la piscina de pe acoperișul hotelului, dar și pentru că era aproape de stația de metrou Clot.

Gaudí a modelat orașul

Cu mult timp în urmă, Barcelona i-a primit cu brațele deschise pe mulți artiști excentrici: Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró, Antoni Gaudí. Cea mai mare contribuție a avut-o – cel puțin în ochii turiștilor – cel din urmă, cunoscut și ca maestrul modernismului. Operele sale arhitecturale eclipsează aproape orice ai văzut în altă parte. Clădirile sale (11 la număr), împrăștiate în tot orașul, sunt descrise ca fiind bizare, stranii și absurde.


Unul din monumentele cele mai vizitate din Barcelona este faimosul Parc Güell. Noi am ajuns pe la ora 10.00 și, după ce ne-am plimbat vreun ceas prin zona unde nu trebuie să plătești, ni s-a spus că biletele pentru a vizita cealaltă parte a parcului s-au epuizat pentru acea zi. Așa că, am fost nevoiți să ne întoarcem a doua zi, dar am primit un sfat foarte bun de la un angajat al parcului: cine sosește înainte de începerea programului poate intra gratuit. Zis și făcut – la ora 07.40 eram deja pe terasa parcului, chiar înainte de răsărit. Poți verifica pe site-ul oficial al parcului care e programul și cât costă biletele.

Parcul Güell este un monument complex, alcătuit dintr-un mix de clădiri care seamănă cu casele din turtă dulce, împodobite cu plăci colorate de mozaic. Pe întreaga suprafață a parcului, care se întinde pe 17 hectare, găsești construcții care mai de care mai interesante, ce par desprinse din basme. Aici se află și muzeul Gaudí, dar cea mai faimoasă lucrare a arhitectului este situată în inima orașului.

Sagrada Família

Este cea mai populară atracție din oraș, fapt confirmat de coada de oameni care se formează la intrare. Construcția a început în 1882, după un proiect al lui Gaudí, la ea lucrându-se și astăzi, ținându-se cont de planurile originale ale arhitectului. Se preconizează că biserica va fi terminată în 2026, la un secol de la moartea creatorului. Însuși Gaudí știa că nu va reuși să termine uriașul lăcaș de cult din capitala Cataloniei, spunând cândva: „clientul meu nu se grăbește“.

Palau de la Música Catalana

Chiar și fără toate capodoperele lui Gaudí, Barcelona are cu ce să te țină ocupat, căci și Lluís Domènech i Montaner, profesorul arhitectului Gaudí, are câteva surprize arhitecturale deosebite.

La Palatul Muzicii Catalane se țin concerte de secole, pe scena sa urcând muzicieni celebri din întreaga lume. Datorită arhitecturii deosebite, monumentul a fost inclus în patrimoniul UNESCO. Este o construcție fascinantă, astfel încât în jurul său a fost construită o clădire din sticlă pentru a asigura conservarea ei. Pe noi ne-a impresionat foarte mult, chiar mai mult decât Parcul Güell.

Pentru o experiență frumoasă, viziteaz-o cu un ghid (turul durează o oră, iar fără ghid nu se poate vizita) sau cumpără un bilet pentru un spectacol, pentru a admira, în timp ce asculți muzică, statuile, vitraliile și detaliile arhitecturale care fac din această clădire una cu adevărat specială. Nu sunt multe construcții în oraș care rivalizează cu aceasta. De aceea, merită o privire de aproape.

Las Ramblas

Este unul dintre acele locuri despre care citisem că își fac veacul hoții de buzunare. Chiar și în ciuda acestui avertisment, ne-am zis că trebuie să ne plimbăm sau, mai bine zic, să ne facem loc printre zecile de turiști, dacă vrem să luăm pulsul orașului.

Las Ramblas este un bulevard care se întinde de la statuia lui Christofor Columb de lângă port, până la Plaça de Catalunya sau Piața Catalană. Nu este o atracție spectaculoasă, mai ales că este înțesată de mii de turiști și de-abia apuci să vezi restaurantele, tarabele cu flori, artiștii, magazinele cu suveniruri care mărginesc bulevardul, dintr-un capăt în altul. În apropiere se află una dintre piețele care sunt luate cu asalt de turiști: La Boquería.

La Boquería

Fructele de mare, fructele, legumele, jambonul și alte delicii culinare locale îi croiesc coridoarele. Aici poți savura un suc proaspăt din fructe, consuma pește în fel și chip sau pur și simplu te poți plimba, adulmecând amalgamul de arome.

Barri Gòtic

Este un cartier cu multe biserici frumoase, piețe și muzee la care poți ajunge mergând la pas, deoarece autobuzele nu pot circula pe străzile înguste. Plimbă-te cât poți de mult și vei da peste Carrer del Bisbe, Catedrala Santa Eulàlia, Plaça del Rei și La Mercè basilica.

Clădiri moderniste în Barcelona

Modernismul a fost o mișcare culturală catalană centrată în Barcelona și Catalonia în perioada 1888-1911. Există numeroase clădiri moderniste în Barcelona, remarcabile. Printre acestea se numără Casa Amatller, proiectată de Josep Puig i Cadafalch, Casa Batlló de Antoni Gaudi și Casa Lleó-Morera gândită de Lluís Domènech i Montaner. Un pic mai departe, pe strada Passeig de Gracia, se află una dintre cele mai renumite clădiri ale lui Gaudi, numită Casa Mila sau „La Pedrera“.

Montjuïc

Este o colină de 184,8 m. Zona e ca un magnet pentru turiștii care ajung în Barcelona. În partea de sus a dealului se poate ajunge cu funicularul Montjuïc, care operează ca parte a metroului din Barcelona, și apoi pe jos, cu autobuzul sau cu telefericul. Pentru teleferic trebuie să scoți din buzunar 12,5 euro de persoană pentru un drum dus-întors. Călătoria durează câteva minute. Îți recomand să-ți începi explorarea chiar din vârful dealului. Plimbă-te prin parcul de lângă castelul Montjuïc și admiră priveliștile uluitoare ale portului din Barcelona.


Montjuïc găzduiește, de asemenea, muzee, precum Muzeul Arheologic, Muzeul Etnologic și Muzeul Național de Artă din Catalunya (MNAC). Acesta din urmă, găzduit de Palau Nacional, te invită să descoperi 1.000 de ani de artă catalană.

Nu rata Fântâna Magică din Montjuïc – unde poți vedea expunerile de apă luminoase, pe cântece pop, la fiecare jumătate de oră, seară de seară. Noi nu am apucat să o vedem în acțiune când am ajuns acolo, fiindcă nu funcționa.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Instituția spitalului a fost fondată în 1401, însă clădirile care constituie astăzi partea veche au fost construite între 1902 și 1930, fiind proiectate de Lluís Domènech i Montaner. După ce a fost folosit până în 2009 ca spital public, monumentul Art Nouveau a intrat într-un amplu proces de restaurare, putând fi astăzi vizitat. Pavilioanele, amplasate între grădini și legate de pasaje subterane, sunt pur și simplu spectaculoase.

Delicii culinare

Barcelona nu-și dezamăgește vizitatorii nici la capitolul mâncăruri și băuturi delicioase. De la gustoasele tapas până la diverse feluri cu fructe din mare, meniul restaurantelor este o adevărată desfătare pentru ochi și papile gustative. Indiferent de preparatul ales, optează pentru o sangria, pentru ca gustul Barcelonei să-ți rămână bine întipărit în minte.

Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.

El Mato de Pedralbes

Gent del Barri

El Casal

Boket la Boqueria

El Clot Restaurante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *