Turnuri și pasaje medievale, clădiri vechi de o frumusețe răpitoare și un semn imens în stil Hollywoodian cu numele orașului, cocoțat pe vârful Tâmpa – Brașovul ne cucerește de fiecare dată când îl vizităm. Și cum ar putea fi altfel? Printre turnurile sale medievale strălucesc clădiri în stil baroc. Iar cafenelele și restaurantele împânzesc Piața Sfatului și împrejurimile. O desfătare pentru ochi! Și dacă tot l-am vizitat de atâtea ori, am zis să-i acordăm un meritat articol.
Cazare Brașov
În ultima noastră călătorie făcută la Brașov, ne-am cazat în Brașov, chiar în Piața Sfatului, la Casa Wagner. N-am mai pierdut vremea și, după un prânz copios luat La Ceaun, ne-am pornit în explorarea orașului. Prima oprire: Piața Sfatului.
Obiective turistice Brașov – ce să nu ratezi
În opinia noastră, o oprire la Biserica Neagră reprezintă o necesitate dacă te afli în Brașov. Construită între 1385 și 1477, această biserică luterană s-a ales cu acest nume din cauza aspectului său căpătat după Marele incendiu care a mistuit orașul în 1689. În interiorul bisericii se află una dintre cele mai mari orgi din Europa. Tot aici se găsește și cea mai mare colecție de covoare vechi din Asia Mică.
Biserica Neagră este considerată cel mai mare lăcaș de cult din România, cu dimensiuni impresionante: 90 de metri lungime. Unde mai pui că în ea încap aproximativ 5.000 de oameni!
Partea veche a Brașovului a fost cândva închisă de ziduri fortificate, înalte de 12 metri, care depășeau trei kilometri lungime. Șapte bastioane și patru turnuri au fost ridicate în jurul orașului, în punctele sale cele mai expuse, în anticiparea atacurilor puse la cale de turci.
Dintre cele patru turnuri construite, doar două – Turnul Negru și Turnul Alb – au devenit muzee. În plus, ambele oferă vederi minunate, mai ales atunci când soarele încearcă să străpungă ceața lăsată peste oraș.
Brașovul era cunoscut și ca „cetatea celor șapte bastioane”. Acestea erau folosite pentru depozitarea mărfurilor, însă pe timp de război deveneau fortărețe. Locuitorii cetății ajungeau la Turnul Alb prin Bastionul Graft, cunoscut și sub denumirea de Bastionul Poartă.
Intrarea în cetate se făcea prin cele patru porți: Poarta Ecaterinei, Poarta Vămii, Poarta Căldărarilor și Poarta Străzii Negre. Prima dintre ele este cea mai veche. Și este una dintre cele mai frumoase care s-au păstrat de-a lungul timpului. Aceasta se află aproape de poarta Șchei, ea fiind folosită vreme de câteva secole ca singura poartă de acces pe partea de nord a cetății.
Pe lângă turnuri, bastioane și porți, Brașovul se mai laudă cu ceva: are cea mai îngustă stradă din Europa. Cu o lățime de doar 1,3 metri, strada Sforii era utilizată ca rută de acces pentru pompieri.
Castelul Bran – castelul lui Dracula
Și dacă tot ajungi la Brașov, fă un mic ocol și vizitează castelul Bran, care se află cam la 40 de minute de mers cu mașina. Că a existat sau nu un vampir însetat de sânge, pe nume Dracula, n-avem de unde să știm cu certitudine. Legenda construită în jurul acestui personaj este una captivantă, motiv pentru care turiști din toate colțurile lumii, indiferent de anotimp, îi calcă pragul. Puțini îi cunosc însă și istoria.
Inițial, castelul a fost o fortăreață, cucerită de sași la sfârșitul sec. al XIII-lea. În 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria a României, ca recunoștință din partea orașului Brașov pentru contribuția avută la Marea Unire de la 1918. După ce a fost restaurant, castelul s-a transformat într-o reședință de vară. După abdicarea Regelui Mihai, construcția a intrat în proprietatea statului, fiind abandonată. Abia în 1956, a fost amenajată ca muzeu de istorie și artă medievală.
Dacă nu ai avut până acum ocazia să-l vizitezi, nu te aștepta să găsești aici fastuozitatea castelului Peleș, de exemplu. Interiorul castelului Bran este foarte modest. Pereții sunt văruiți în alb, iar ușile din lemn decorate cu motive florale sunt foarte joase. Încăperile au fost decorate cu câteva obiecte din acea vreme: dulapuri minuțios sculptate, scaune, mese de birou, sobe pictate.
Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.