Bebelușa noastră a fost foarte cooperantă cu noi în vacanța petrecută la Roma, așa că am reușit să bifăm toate obiectivele pe care ni le-am notat în agendă.
Ca de fiecare dată când ajungem într-un oraș nou, ne ducem glonț la cele mai cunoscute atracții turistice – doar n-am bătut atâta drum ca să nu facem și noi o poză la Colosseum sau la faimoasa Fontana di Trevi, de exemplu. Însă, ne rezervăm o zi-două pentru a hoinări pur și simplu pe străzi, ca să luăm pulsul orașului.
Așa n-am pierdut ocazia să dăm nas în nas cu mirosul pizzelor abia scoase din cuptor, zdrăngănitul tramvaielor pe șine, gesturile și înflăcărarea cu care italienii vorbesc. Ca să nu mai zic că în felul ăsta am ajuns la niște obiective care pot fi vizitate gratuit.
Cele mai importante obiective din Roma
Colosseumul
Cine nu a auzit de cel mai emblematic monument din Roma – Colosseumul? Cu o capacitate de peste 80.000 de spectatori, Colosseumul a fost construit între anii 70-80 d.Hr. Celebru datorită luptelor sângeroase dintre gladiatori care se țineau aici, ca să vizitezi acest amfiteatru trebuie să plătești. Totuși, există posibilitatea să îl vizitezi gratuit, în fiecare primă duminică din lună. Este posibil chiar să trebuiască să stai la coadă pentru asta, dar îți spunem că merită așteptarea!
Forumul Roman și Dealul Palatin
La câțiva pași de Colosseum se află Forumul Roman și Dealul Palatin, așa că ar fi păcat să le ratezi dacă ajungi la Roma. Forumul roman era centrul orașului și interesant este că încă se pot vedea ruine ale piețelor antice, clădiri administrative și religioase.
Dealul Palatin, unul dintre cele 7 dealuri ale Romei, este – conform mitologiei – locul în care orașul a fost fondat de Romulus și Remus.
Panteonul
Un templu roman antic dedicat „Tuturor zeilor”, Panteonul este cea mai bine conservată clădire antică din Roma și o altă atracție turistică pe care nu ar trebui să o ratezi dacă ajungi în capitala Italiei.
În Panteon, se pot vedea mormintele celebrului artist Rafael și primului rege al Italiei – Victor Emmanuel al II-lea.
Fontana de Trevi
Fără doar și poate, Fontana di Trevi este, alături de Colosseum, una dintre cele mai cunoscute atracții din Roma. Proiectată de Nicola Salvi, a fost una dintre cele mai populare atracții de la Roma de la dezvelirea sa în 1743. Așteaptă-te să o găsești sufocată de turiști. Noi am vizitat-o de trei ori, și doar dimineața devreme, pe la 07:00, am putut să o admirăm în voie.
Tradiția spune că ar trebui să arunci două monede în fântână: una pentru a-ți pune o dorință și cealaltă pentru a fi sigur că te vei reîntoarce în acest oraș captivant.
Piața Spaniei și Treptele Spaniole
Piața Spaniei este situată la baza Treptelor Spaniole. Scările, îmbrăcate în flori, reprezintă locul perfect pentru a lua o scurtă pauză. Dar nu pe trepte!
L.E. Din 2019, există un regulament al poliției care interzice aşezarea în locuri publice, dar și consumul de mâncare sau băutură, în locuri ale patrimoniului istoric, artistic, arheologic şi monumental. Cei care încalcă acest regulament riscă să fie amendați. Iar amenzile pot să ajungă la sute de euro.
Piazza Navona
Italienii, cu al lor dolce far niente, sunt recunoscuți pentru atmosfera animată pe care o creează în piețele în care tronează fântâni ce-ți fură privirea, înconjurate de restaurante și terase.
Piazza Navona este, în opinia noastră, cea mai elegantă dintre toate piețele din Roma, un loc de întâlnire cosmopolit cu numeroase cafenele în aer liber și târguri de sezon, unde se află faimoasa fântână Patru Râuri a lui Bernini, proiectată în 1651.
Piazza del Campidoglio
În topul favoritelor noastre se află și Piazza del Campidoglio, proiectată de Michelangelo. Aceasta se găsește pe vârful dealului Capitoline, cel mai important dintre cele șapte dealuri ale Romei.
Piazza Barberini și Piazza del Popolo
La loc de cinste sunt și Piazza Barberini, situată la capătul străzii Via Venetto, și Piazza del Popolo. Situată pe Via Flaminia, aceasta a fost principala intrare în oraș în timpul Imperiului Roman.
Piazza Venezia
Nu departe de Forumul Roman, la celălalt capăt al Via dei fori imperiali, se află Piazza Venezia. Aici se găsește „Altare della Patria” sau „Vittoriano”. Nu e altceva decât o clădire uriașă din marmură albă dedicată primului rege al Italiei, Victor Emmanuel al II-lea.
Aproape de piață se află și celebra coloană a lui Traian, cu basoreliefuri care amintesc de cuceririle militare ale împăratului Traian.
Grădinile Villa Borghese
În vacanța noastră la Roma, despre care am scris și aici, nu aveam cum să ratăm grădinile Galeriei Borghese. Galeria se află într-un conac frumos și elegant și cuprinde o colecție de artă impresionantă, în principal din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea.
Expozițiile se găsesc la subsolul și la ultimul etaj al vilei. La primul etaj sunt lucrări ale unor artiști renumiți, precum Tiziano, Raphael, Caravaggio, Rubens și Botticelli. Parterul este dedicat antichităților clasice din secolele I-III.
Această parte a muzeului este cea mai surprinzătoare, cu mozaicuri fascinante și sculpturi impresionante, precum și fresce conservate impecabil, care decorează pereții și plafoanele conacului. Vizita la muzeu costă, dar plimbarea prin grădinile Galeriei este gratuită. Și atunci, cum să nu lăsăm noi deoparte zgomotul orașului și să profităm de oaza asta de verdeață?
Podul și Castelul Sant’Angelo
Podul este decorat cu zece statui reprezentând îngeri, toate proiectate de Bernini. De pe pod, vei avea o priveliște magnifică asupra orașului și a râului.
Castelul Sant’Angelo a fost construit de împăratul Hadrian pentru a servi drept mausoleu. A fost și loc de refugiu pentru papi în timpul invaziilor.
Piața Sf. Petru
Indiferent de religia pe care o ai, cred că nu ar trebui să ratezi Vaticanul, dacă tot te afli la Roma. Vaticanul, acest stat independent, este de departe unul dintre cele mai faimoase locuri religioase din lume, iar Piața Sf. Petru se află în inima acestuia.
Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină
Fondate de Papa Iulius al II-lea în secolul al XVI-lea, muzeele găzduiesc una dintre cele mai mari și mai importante colecții de artă din lume.
Ai nevoie de o zi întreagă ca să admiri mii de sculpturi antice, lucrări ale lui Rafael și, desigur, fresce ale lui Michelangelo în Capela Sixtină.
Ca să vezi Capela Sixtină, va trebui să vizitezi muzeele Vaticanului. Iar odată ajunși în Capelă, regulile sunt clare: nu se vorbește cu voce tare și nici nu ai voie să faci poze sau să filmezi.
Și dacă tot ești în Muzeele Vaticanului, ar trebui să nu ratezi Scările sale (Bramante Staircase). Ele au fost concepute cu scopul ca oamenii să urce și să coboare fără întrerupere.
Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.
Biserica Santa Maria in Trastevere
Cred că e de prisos să mai zic că dacă te afli în Italia, o țară preponderent catolică, este imposibil să nu-ți fi ieșit în cale o biserică. Și parcă e și păcat să nu intri măcar într-una.
E drept că noi am trecut pe lângă multe biserici, dar am intrat doar în Basilica di Santa Maria in Trastevere, comandată de papa Callistus I. Aceasta a fost fondată în secolul al III-lea, când creștinismul nu era acceptat la scară largă. Deși biserica a fost reconstruită în mai multe rânduri, ea își păstrează arhitectura timpurie medievală.
Exteriorul bisericii atrage grație mozaicurilor de aur de pe fațadă. În ciuda elementelor decorative care înfrumusețează interiorul bisericii, ochii ni s-au „blocat” pe mozaicul de aur situat în absidă.
Trastevere
Și dacă tot am pomenit de Trastevere, noi am ajuns în acest cartier boem cu totul întâmplător. Am traversat râul Tibru și am rătăcit pe aleile înguste, ticsite cu scutere, ne-am plimbat prin piețe aglomerate cu turiști, am intrat în tot felul de magazine cu produse artizanale și am pozat clădiri de două-trei etaje, lipite unele de altele, cu obloanele trase.
Ei bine, putem spune că acest cartier reunește toate elementele care definesc, în opinia noastră, Roma autentică. Așa frumoasă cum este ea. Căci o fi ea asaltată de turiști, dar în toată aglomerația, mai găsești și locuri încă neatinse de valurile de vizitatori.
Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.