Stăm în București de zece ani, dar nu prea am avut ocazia să-l explorăm pe îndelete. Ba aveam de învățat pentru examene în facultate, ba eram ocupați cu joburile după facultate. Iar de când s-a născut Melania, e mai greu decât oricând să găsim timp pentru explorări urbane.

Dar, chiar și așa, am zis să mai torn niște picături în ochii ăștia obosiți, să mai beau o cafea și să merg la Heritage Instameet București, un eveniment care m-a purtat prin câteva dintre cele mai frumoase cotloane ale Bucureștiului. În felul acesta, am descoperit cele mai frumoase clădiri din București.

Organizat de Institutul Național al Patrimoniului (INP) și agenția Zaga Brand, evenimentul ăsta destinat bloggerilor, vloggerilor și instragramerilor din România e primul din campania #CronicariDigitali. Acesta are ca scop promovarea patrimoniului cultural național și Unesco din România, în special către tineri.

Plimbarea a început la Casa de Târgoveț, a continuat cu Palatul CEC și s-a încheiat la Casa Monteoru. Eu am ajuns doar la primele două.

Casa de Târgoveț de pe Calea Șerban Vodă nr. 33

Construită între 1790 și 1810, este una dintre cele mai vechi case de locuit din București. Unii spun că ar fi cea mai veche și are un aspect orientalo-balcanic accentuat de pridvorul cu cerdac din curte.

Fațada neoclasică a fost construită după lărgirea Căii Șerban Vodă din anii 1880, când o parte din casă a fost demolată pentru a face loc sistematizării.


Construită din lemn și cărămidă, Casa de Târgoveț a fost restaurată începând cu anii 1990. Atunci restauratorii au ales să scoată la iveală structura din lemn a pereților. În forma sa originală, casa avea pereții tencuiți în totalitate.

De la Casa de Târgoveț am luat-o la pas spre Dealul Mitropoliei, trecând prin ceea ce se numea odată Mahalaua Flămânda și urcând prin pasajul (aproape) secret care leagă partea de jos a Bucureștiului cu Dealul Mitropoliei.

Apoi am coborât în Centrul Vechi și am ajuns, în cele din urmă, la Palatul CEC.

Palatul CEC de pe Calea Victoriei nr. 13

Construit în doar cinci ani (între 1895 și 1900) la marginea Bucureștiului de altădată, unde tramvaiele trase de cai opreau pentru a fi schimbați caii, Palatul CEC este una dintre cele mai impunătoare și elegante clădiri ale Capitalei de astăzi. Și una dintre cele mai frumoase clădiri din București.

Iar dacă exteriorul e frumos, atunci interiorul e fabulos.

Holul central e imens și are o acustică impresionantă, orice vorbă ajungând în toate colțurile sălii. Cele patru candelabre uriașe instalate în holul central între 1898 și 1900 au scripeți pentru a ușura schimbarea becurilor. Ceasurile din clădire sunt sincronizate între ele, astfel că unul singur trebuie întors și reglat pentru a le pune la punct pe toate.

Cât despre sala de consiliu, trebuie să știți că aici s-a semnat Pacea de la București din 1913, prin care România a primit Cadrilaterul. E o sală garnisită cu detalii impresionante, uși uriașe din lemn și picturi ale regilor și reginelor României.

Mai multe detalii istorice găsiți gratuit în aplicația Palatul CEC (pentru Android și iOS).

Casa Monteoru de pe Calea Victoriei nr. 115

Aici n-am ajuns și mi-e un pic ciudă din cauza asta, fiindcă pare superbă din ce am văzut la alții în poze.

În loc de concluzie

#CronicariDigitali e o inițiativă demnă de luat în seamă, îndeosebi dacă ești pasionat de istorie și arhitectură. Îți dă ocazia să descoperi locuri frumoase, greu sau aproape imposibil de accesat în alte feluri, căci și Casa de Târgoveț și Palatul CEC sunt închise publicului în mod obișnuit.

O să mai fie evenimente în cadrul acestei campanii, așa că dă un like paginii de Facebook Cronicari Digitali ca să fii la curent.

Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *