Eu, unul, sunt născut și crescut în Vatra Dornei, un oraș care a făcut parte, pe vremuri, din Imperiul Austro-Ungar. Poți să-mi spui că sunt moldovean, dar în sufletul meu tot bucovinean rămân. Știu – la fel ca toți cei care au petrecut o perioadă însemnată de timp pe meleagurile Țării Fagilor – că Bucovina e diferită. Și asta e bine.

Ce să vezi în Bucovina

Toată lumea știe de Vatra Dornei și exclamă „ce frumos e acolo!” de fiecare dată când le spun de unde mă trag. Dar adevărul e că micul municipiu sucevean e doar o parte din farmecul Bucovinei. Ai destule de văzut în Țara Dornelor – trebuie doar să ai timp și răbdare ca să le descoperi. Dar ține minte: nu te aștepta la cluburi de noapte extravagante sau evenimente mondene sofisticate. Aici e locul naturii (atât cât a mai supraviețuit din ea în urma tăierilor masive de păduri).

De data asta, am stat o săptămână în zonă și am fost în Vatra Dornei, Iacobeni, Ciocănești și Moldovița, dar sunt sigur că știi și de existența celebrelor mănăstiri bucovinene. Am fost și acolo, dar cu altă ocazie, așa că nu e cazul să-ți povestesc acum.

De ce să ajungi în Vatra Dornei

În Vatra Dornei, încearcă să ignori pata de rușine care se numește cazinou, și în schimb îndreaptă-ți atenția către parcul municipal. A fost recondiționat în urmă cu câțiva ani. E o plăcere să te plimbi pe aleile sale înguste sau să-ncerci să ademenești veverițele (pe toate le cheamă Mariana) cu o pereche de nuci.


Dacă te pasionează activitățile care-ți pot ridica nițel pulsul, ai la dispoziție o tiroliană instalată chiar lângă podul pietonal ce trece peste Râul Dorna. Și închirieri de ATV-uri, river rafting, cățărări pe munții din apropiere și, dacă e iarnă, una dintre cele trei pârtii.

La Iacobeni am copilărit, așa că-i știu destul de bine secretele. Așezată între munți, comuna nu are de oferit decât liniște și cărări montane nesfârșite. Eu îți recomand o plimbare pe Runc.

Ciocănești, satul-muzeu

La Ciocănești poți să prinzi deja cunoscutul Festival al Păstrăvului. Dar dacă nu ești în zonă când se organizează evenimentul ăsta, poți oricând să faci o vizită Muzeului Oălor Încondeiate sau Muzeului Etnografic. Noi asta am făcut.

Mocănița Huțulca, Moldovița

Apoi, dacă vrei să te întorci înapoi în timp, dă o fugă până la Moldovița, de unde pleacă la drum Mocănița Huțulca. E unul dintre puținele trenuri cu aburi care încă mai funcționează în România.

Ca să vezi toată povestea, aruncă o privire mai jos, unde vei găsi un videoclip filmat în călătoria noastră în Bucovina.

Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.

Video:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *