De mai bine de un an, circulăm cu bebelușa noastră, de regulă, cu mașina. Nu prea am auzit de micuți cărora să le placă să stea în scaunul auto, așa că, indiferent de cât de scurt sau lung e drumul, încercăm să o ținem cât mai ocupată pe Melania. Până acum am reușit.

Cum? Am umplut mașina cu cărți, jucării și plușuri, ba chiar am inventat tot felul de jocuri. Astfel, reușim să călătorim cu ea fără probleme, chiar dacă uneori ne oprim foarte des și facem destul de mult până la destinație. Așa cum s-a întâmplat când am mers la bunici, în Bucovina. Călătoria a durat nici mai mult, nici mai puțin de zece ore la dus și 11 ore când ne-am întors. Da! Ai citit bine! Atât de mult am făcut din București până la Vatra Dornei.

Una peste alta, pentru ca timpul să treacă mult mai ușor pentru Melania, iată ce facem!

Citim cărți

Avem o mini bibliotecă pentru fetița noastră. Pe lângă cele cu povești, Melania adoră să răsfoiască cele patru cărți Usborne, pe care i le-am cumpărat de la un reprezentant din țară. Apasă pe butoane, ascultă cum fac animalele și păsările, descoperă ce se ascunde sub clapete (bine, clapetele pe care nu le-a rupt încă).

Îi povestim și noi despre animalele și păsările din carte, unde trăiesc, ce mănâncă, ce sunete scot etc. Interesată este și de ,,Primele 100 de animale”, „Primele 100 de cuvinte”, precum și de trei cărți luate cu mult timp în urmă din Lidl: „Ce sunt acestea? Numerele”, „Ce sunt acestea? Culorile”, „Ce sunt acestea? Vehicule”.

Și dacă tot ne place să călătorim, nu putea să lipsească din mica noastră colecție o carte care s-o poarte pe fetița noastră prin multe țări și orașe – „Roată, roată prin lumea toată”, publicată în România de editura Cartea Copiilor.


Personajele cărții sunt animale care călătoresc în lumea largă și trec prin tot felul de întâmplări amuzante. Ele au și nume haioase: Cușcuș, Hap-Ciu, Castravete, Scrum, Von Vraiște.

Cartea este destul de stufoasă (are 92 de pagini), are coperțile cartonate și ilustrații frumoase, bogate în detalii. Melania nu are încă răbdare să-i citesc din ea, însă îi place s-o răsfoiască.

Cântăm

Recent, am găsit la Editura Gama cartea cu CD „Cântece pentru cei mici”. Are 23 de cântece în șase limbi (română, engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă).

Cântecelele sunt foarte drăguțe. Noi chiar am învățat câteva în drum spre bunici, când am ascultat CD-ul. Ea răsfoiește cartea, analizează ilustrațiile, noi cântăm. E o adevărată veselie la noi în mașină!

Ne jucăm

De câteva luni, Melania este foarte interesată de jucăriile cu sunete, așa că,  la drum lung, le facem loc pe bancheta din spate ursulețului Alfie, trompetei, maracasului, telefonului mobil de jucărie  și cărții cu cântecele în limba germană.

După ce se plictisește de toate, ne jucăm cu ce avem la-ndemână: husa de la umbrelă, pălăria mea de soare, șosetele ei, ceasul meu, un ou din lemn luat de la Muzeul Ouălor din Ciocănești sau niște sticle simple din plastic.

În final, călătoriile cu copii mici în mașină nu ar trebui să fie un calvar. Trebuie doar să știi ce-i place micuțului, iar ca să afli asta, trebuie (bineînțeles) să mergeți împreună cu mașina și să încerci metode noi de captare a atenției.

Firește, unele trucuri nu vor avea efectele dorite pentru totdeauna, iar de multe ori va trebui să oprești pe marginea drumului ca să se liniștească spiritele. Dar e și normal așa, până la urmă, căci nici nouă nu ne place, adulți fiind, să stăm pe un scaun pentru prea mult timp. Așa că de ce ar vrea un bebeluș sau un toddler să stea într-un scaun de mașină cu centuri fixe?

Pentru noi, la orice drum lung pe care îl facem, adăugăm cel puțin o oră pentru opriri, fiindcă preferăm o călătorie mai lungă, dar mai sigură, decât o călătorie mai scurtă în care ar trebui să o scoatem pe fetiță din scaunul ei în timp ce mașina se mișcă – inacceptabil în opinia noastră.

Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *