Calea ferată îngustă de la Moldovița a fost pusă în funcțiune tocmai în 1888. Un neamț din München a simțit nevoia unei astfel de soluții pentru a muta mai ușor masa lemnoasă de la pădure la gaterul pe care îl deținea, cu trenuri cu aburi. Iar acum, la 130 de ani de la inaugurare, aceasta joacă rolul de punct de atracție turistică.

E și normal, când te gândești că trenurile cu aburi sunt o raritate în lumea modernă. Dar îți spun un secret: poți oricând să dai o fugă la una dintre mocănițele care încă funcționează în România. Așa vei simți pe propria piele cum călătoreau bunicii sau străbunicii tăi.

Cum e călătoria cu Mocănița Huțulca

Noi am fost la Mocănița Huțulca într-o zi capricioasă de iulie. Am ajuns în ultimul moment (deh, așa e uneori cu copiii mici care parcă dilată sau contractă timpul câteodată), fix înainte de plecarea trenului. Dar ce să vezi – aproape că nu am mai avut unde să intrăm.

Norocul nostru a fost că oamenii de acolo au mai adăugat vagoane pentru a acomoda mulțimea care încă aștepta la coadă la casa de bilete. În parcare erau vreo două-trei autocare venite cu elevi din țară, iar trenul era împânzit cu juniorii veniți să descopere Bucovina, așa că a fost nevoie de o suplimentare sănătoasă de locuri.

Biletul costă 30 de lei pentru un adult și 15 lei pentru copiii între 6-16 ani. Pentru cei mai mici, călătoria nu se plătește.

Traseul însumează în jur de 25 km, iar totul durează aproximativ trei ore. Așa că fă ce trebuie să faci ca să n-ai nevoie de toaletă, că n-o să găsești nici una pe drum. Și chiar dacă pe hârtiile oficiale scrie că la capătul liniei (Argel) există un restaurant cu produse tradiționale, să știi că sunt doar câteva tarabe la care se vând tot felul de preparate, de la mici până la plăcinte.

Noi am găsit locuri într-un vagon cu bănci tapițate, însă multe dintre celelalte vagoane aveau doar bănci simple din lemn, fără burete. Să nu spui că nu ți-am spus.


E curat, e destul de bine organizat și e altceva. A fost pentru prima și, probabil, ultima oară când am călătorit cu un tren tras de o locomotivă cu aburi. Nu merge repede și nu ai WiFi, dar ai o sobă în vagon. Și când altcândva vei mai putea spune asta?

Nu uita să mă urmărești și pe Facebook și Instagram, unde postez destul de des.

 

 

Video:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *